Celebration of Alexandros Papadiamantis

Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διοργάνωσε η Ελληνόρθοδοξη Κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τον θάνατό του. Για το έργο και την ζωή του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» μίλησαν πανεπιστημιακοί, ενώ μαθητές του ημερησίου σχολείου της κοινότητας απάγγειλαν αποσπάσματα από το έργο του, ενώ προβλήθηκε και ολιγόλεπτη ταινία αφιερωμένη στην μνήμη του. Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στην κοινοτική αίθουσα της 85χρονης κοινότητας, παρέστησαν η γενική πρόξενος της Κύπρου κα Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.
«Η επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής εκδήλωσής μας για το 2011, έτος το οποίο η κοινότητά μας γιορτάζει την 85ετηρίδα της, μας γεμίζει με αισιοδοξία και μας δίνει το κουράγιο και το μεράκι να συνεχίσουμε την δραστηριότητά αυτή, τιμώντας την μνήμη μεγάλων Ελλήνων, ένας εκ των οποίων υπήρξε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», δήλωσε ο νέος Ιερατικώς Προϊστάμενος της κοινότητας πρεσβύτερος κ. Γεώργιος Αναστασίου.
Κατά την διάρκεια των ομιλιών, ο δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κουήνς (Queens College) μίλησε για την ιστορική εποχή στην οποία έζησε ο Παπαδιαμάντης και αναφέρθηκε στην σημασία που έδινε στην διατήρηση στα ελληνικά ήθη και έθιμα στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον της προκλήσεων της εποχής. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην ακρίβεια των όρων της ελληνικής γλώσσας, οι οποίες διασώζουν και μεταφέρουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής νοοτροπίας. Κλείνοντας την ομιλία του, ο καθηγητής δρ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός της διασποράς για την διατήρηση των πολιτισμικών του στοιχείων και της ελληνικής γλώσσας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που παίζουν τα ομογενειακά σχολεία και οι πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών στην προσπάθεια αυτή.
Στην εκδήλωση, παρευρέθησαν και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αναμέσά τους και η διευθύντρια παιδείας της άμεσης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας κυρία Μαρία Μακεδών, ο άρχων του Οικουμενικού Θρόνου κ. Δημήτριος Κωστάρας, ενώ το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι και μέλη της Ιονίου Πολιτιστικής Ακαδημίας, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συλλόγου Ελλήνων Διδασκάλων «Προμηθέας» και άλλων οργανισμών.
Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου κ. Λεωνίδας Κοραχάης, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους κατά την προσφώνησή του, τους ευχαρίστησε για την ηθική υποστήριξη που παρέχουν στην κοινότητα και ευχήθηκε να «ανταμώνουμε συχνά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που φιλοδοξούμε να διοργανώνουμε όλο και συχνότερα». Η εορτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της νεωστί σχηματηθείσας πολιτιστικής επιτροπής της κοινότητος.
Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Βρεττός τόνισε την μεγάλη σημασία τέτοιου είδους εορτών «για να θυμόμαστε εμείς οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές στην Ομογένεια για την προσφορά των μεγάλων Ελλήνων». Τόνισε, επίσης, ότι απ’ ότι γνωρίζει η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης εις τιμήν των 100 χρόνων από τον θάνατο του «κοσμοκαλόγερου κυρ-Αλέξανδρου» και ευχήθηκε να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα, ενώ δεσμεύθηκε ότι «η πολιτιστική επιτροπής της κοινότητάς μας σχεδιάζει ήδη νέες εκδηλώσεις, ποικίλου χαρακτήρα, στις οποίες καλούμε όλα τα μέλη της Ομογένειας».
Ο δρ. Ιωάννης Σιόλας, καθηγητής στα πανεπιστήμια St. John’s και Touro, μίλησε για το συγγραφικό έργο του Παπαδιαμάντη. Αναφερθείς στην προέλευση του ονόματος του Σκιαθίτη, ο δρ. Σιόλας τόνισε ότι «το κανονικό του όνομα ήταν Αλέξανδρος Εμμανουήλ, αλλά επειδή ήταν γιός του ιερέα παπα-Αδαμάντιου, υπέγραφε τα κείμενά του με το επίθετο Παπαδιαμάντης, συνεχίζοντας την παλιά και όμορφη ελληνική παράδοση να παίρνουν τα τέκνα ως επίθετα τα μικρά ονόματα των πατέρων τους». Ο δρ. Σιόλας ανέλυσε το έργο του Παπαδιαμάντη από φιλολογικής απόψεως, ενώ μίλησε και για τις συνθήκες της ζωής του.
Ο τελευταίος ομιλητής, κ. Χρήστος Τριπουλάς, λέκτορας στα πανεπιστήμια St. John’s και LaGuardia, αναφέρθηκε στα στοιχεία που κάνουν τον Παπαδιαμάντη επίκαιρο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αρθογραφία του. Μίλησε επίσης για τον γνήσιο τρόπο με τον οποίο μετείχε της Ρωμιοσύνης και την κριτική που άσκησε εναντίον των τάσεων ευσεβισμού που άρχιζαν να εισχωρούν στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ο Παπαδιαμάντης αξίζει να ονομάζεται ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων, «διότι δεν υπερασπίζεται τα ιερά και όσια του Γένους μας χάριν ενός κενού ιδεολογισμού, ούτε χάριν κάποιου άλλου συμβατικού ή χρησιμοθηρικού λόγου, αλλά επειδή είναι οργανικά συνδεδεμένος μ’ αυτά. Εξαρτάται απ’ αυτά και αποτελούν μέρος του εαυτού του όσο το χέρι, το πόδι, ή κάποιο ζωτικό του όργανο. Εκεί ευρίσκεται και η μεγάλη φιλανθρωπία του Παπαδιαμάντη. Τα πρόσωπα των διηγημάτων του δεν είναι διόλου τέλεια. Έχουν όλοι τα μειονεκτήματά τους, τα κουσούρια τους. Πουθενά δεν θα συναντήσεις τον αμερικανικό τύπο του «υπεράνθρωπου» ή τον τέλειο ιππότη απ’ τα μυθιστορήματα των Άγγλων. Ο Παπαδιαμάντης, ως γνήσιος Έλληνας, Ρωμιός ακραιφνής, απεχθάνεται τις «κεκαθαρμένες ουσίες», που τόσο επηρέασαν και επηρεάζουν την Δυτική σκέψη. Γι’ αυτό, άλλωστε και στην γραφή του χρησιμοποιεί μείγμα δημώδους και λόγιας γραφής».
Στον χαιρετισμό της, η γενική πρόξενος της Κύπρου κυρία Σοφιανού εξέφρασε την χαρά της που της δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί την κοινότητα για πρώτη φορά, ενώ ευχήθηκε καλή δύναμη στον π. Γεώργιο και όλους όσοι συνεργάζονται κοντά του για την προκοπή της κοινότητας και των σχολείων της. Τόνισε, επίσης, την σημασία της ελληνικής γλώσσας και συνεχάρη τους μαθητές του σχολείου για τις ωραίες απαγγελίες τους, αναφερόμενη στην δυσκολία των κειμένων.
Ο πρόξενος της Ελλάδας κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι δέχθηκε με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόσκληση για την εκδήλωση, κάνοντας μνεία για την κληρονομιά που άφησε ο Παπαδιαμάντης στον όπου γης ελληνικό λαό. Συνεχάρη, επίσης, την κοινότητα για την ιδέα να πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους εκδήλωση και ευχήθηκε στην κοινότητα καλή πρόοδο.
Ο επικεφαλής της σχολικής επιτροπής της κοινότητας κ. Γιάννης Τηλιακός στάθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση και ανάπτυξη των προγραμμάτων του ημερησίου σχολείου και ευχαρίστησε τους μαθητές για την παρουσία τους στην εορτή.
Παρόμοια αισθήματα εξέφρασε και ο π. Γεώργιος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι πολύ ελπιδοφόρο να βλέπεις νέα παιδιά να δουλεύουν σκληρά διαβάζοντας τους μεγάλους λογοτέχνες του γένους και να κοσμούν τις εκδηλώσεις μας με την ξεχωριστή χάρη και χαρά που μας φέρνουν. Παίρνω δύναμη βλέποντάς τους». Συνεχάρη, επίσης, τους δασκάλους του ελληνικού τμήματος του σχολείου Χρυσάνθη Φιλιππάρδου και Απόστολο Φούντα για την άρτια προετοιμασία των μαθητών.
Τέλος, ακολούθησε δεξίωση, την οποία παρέθεσε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα.

Leave a Reply

website by neoweb